Inrichting weidelandschap

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het WICC-hotel in Wageningen kreeg Steven van juryvoorzitter Helga van Veen (voormalig voorzitter Stichting Beter Leven Keurmerk) en Hannah Koskamp (voorlichter extern bij studievereniging De Veetelers) een cheque uitgereikt ter waarde van €1.000,-. De jury was unaniem enthousiast over zijn pleidooi voor een nieuwe inrichting van het huidige weidelandschap. Hij wil daaraan diverse componenten toevoegen – waaronder bomen, heggen en verpulverde stenen – om een aantal problemen te bestrijden. Bijvoorbeeld gebrek aan beschutting, dat nutriënten vaak direct in het grondwater terechtkomen en koeien afhankelijk zijn van een eenzijdig dieet dat aangevuld moet worden met concentraten. ‘Degelijk, ondersteund met wetenschappelijke literatuur en een eigen experiment, laat Steven zien hoe zijn plan winst oplevert voor de dieren, de natuur en de boer,’ aldus het juryrapport.

Potstal en pigplayer

Naast de hoofdprijs werden nog twee geldprijzen uitgereikt. Sil Baltussen (student Veehouderij, HAS) kreeg de tweede prijs ( € 750,-) voor zijn schets van de potstal als startpunt voor een toekomstbestendige veehouderij. Zijn idee levert naast verbeteringen voor de leefomgeving grote dierenwelzijnswinst op. Zo adresseert zijn voorstel één van de grotere dierenwelzijnsvraagstukken in de melkveehouderij: de klauwgezondheid van koeien. Caitlin Baaij (student Animal Husbandry, Van Hall Larenstein) ontwierp een zogeheten pigplayer: een innovatief speeltoestel voor varkens dat verveling verdrijft, staartbijten tegengaat en het natuurlijke én het sociale gedrag van varkens stimuleert. Caitlin ging naar huis met een cheque van € 500,-.  Eervolle vermeldingen kregen de inzendingen van Anouk van Dal (student Veehouderij, HAS) en Josse de Kort (student Bedrijfskunde en Agribusiness, HAS) met een 4de en 5de plaats. 

 

Organisatie event

Vier studenten van studievereniging De Veetelers hebben dit finale event samen tot een succes gebracht. Een bijzonder moment om op terug te blikken. 

Organiseer jij het volgende event? Stuur ons een berichtje via studentenchallenge@barthmissetfonds.nl 

Deel dit bericht