Onderzoekers van de WUR ontvangen € 50.000,- voor het verder ontwikkelen van een mestschuifel, in combinatie met een stofbadhuis. Door het gebruik ervan zullen kippen schoner kunnen scharrelen en stofbaden. Daarnaast wordt de uitstoot van fijnstof en ammoniak bij de bron teruggedrongen. Het veelbelovende project sluit daarmee naadloos aan bij het jaarthema van het fonds.

Het practoraat Dierenwelzijn en -gezondheid van Aeres mbo Barneveld en het Aeres Poultry Expertise Centre krijgen samen een bedrag van € 49.000,- voor het ontwikkelen van open access-cursusmateriaal over diervriendelijker pluimveetransport bij extreme weersomstandigheden en over de ‘Zweedse’ methode om kippen te vangen. Het bestuur is enthousiast over de samenwerking tussen de onderwijsinstelling en partners uit de keten en verwacht dat die het draagvlak voor een meer welzijnsgerichte omgang met pluimvee zal bevorderen.

Pigster, het bedrijf van varkensfluisteraar Kees Scheepens ten slotte, krijgt € 50.000,- voor een verdere uitwerking van het íntelligente varkenstoilet’. Met succes traint Scheepens zijn varkens om op verschillende plekken te poepen en plassen. Dit brengt een flinke welzijnsverbetering voor de varkens met zich mee en een aanzienlijke verbetering van het stalklimaat.

Zie ook: projecten

Deel dit bericht