De winnaars van de challenge kregen het goede nieuws te horen op woensdag 27 januari, tijdens een online event waarbij alle deelnemers aanwezig waren. De presentatie daarvan was in handen van Marijn Franken, bekend van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde. Franken trapte af met een interview met BMF-bestuurslid Bert van den Berg, over ‘Het Maakbare Dier’ – het jaarthema van het Fonds, dat ook onderwerp was van de challenge. Alle deelnemers kregen gelegenheid hun eigen inzending kort toe te lichten. Zo kwamen onder meer een alternatief bedwelmingssysteem voor varkens voorbij, een genetische aanpassing bij koeien die tot hoornloosheid moet leiden, een diervriendelijker inrichting van kraamhokken voor varkens en het gebruik van een laserapparaat in de varkensslachterij.

Juryvoorzitter Helga van Veen maakte de prijswinnaars bekend. De pigpointer, goed voor de eerste prijs van €1000,-, werd ingezonden door Aleksandra Mikulska, Henry Kozorezov, Mark Dinkelman & Hanna Hartley (Van Hall Larenstein, Velp). De tool werd door de jury geroemd vanwege de grote impact die deze bij gebruik zal hebben op het welzijn van heel veel dieren, bijvoorbeeld omdat die helpt bij het bestrijden van staartbijten. Nin Bunsamban en Romana Schaeffer (Citaverde College, Horst) ontwierpen een varkensspeeltje – volgens de jury een ‘goed doordacht ontwerp, omdat het verschillende verrijkingsmaterialen verenigt in één speeltje’ – en kregen daarvoor de tweede prijs van €750,- . De derde prijs (€500,-) werd verdeeld over de mobiele koeborstel van Yke Bijlstra (Van Hall Larenstein, Leeuwarden) en de hoornbeschermers van Veerle Haak (WUR). De mobiele koeborstel scoorde hoog op inventiviteit en er spreekt, aldus de jury, een grote betrokkenheid uit bij koeien. Het voorstel koeienhoorns te bedekken met een rubberen overtrekje is, aldus de jury, een haalbare eerste stap naar het overbodig maken van het verwijderen van hoorns.

Lees hier het volledige juryrapport over de prijswinnende inzendingen.

Het Barth-Misset Fonds feliciteert alle prijswinnaars van harte en bedankt iedereen die meegedaan heeft aan deze eerste Online Challenge Dierenwelzijn. De komende tijd wordt er meer informatie over de oplossingen gedeeld op onze social-mediakanalen. Houd onze Facebook- en Instagram pagina hiervoor in de gaten!

Bekijk hier de live-uitzending terug

Deel dit bericht